уторак, 25. август 2015.

Ćujte Srbi - Dr. Rudolf Arčibald Rajs**

Danas vam donosim priču o jednoj zanimljivoj knjiži koju svaki Srbin, a i Balkanac treba da pročita. Verujem da je većina vas čitala ovu knjigu, a svi ste sigurno čuli za nju.


Ko je bio Arčibald Rajs?

Rodolf Arčibald Rajs (nem. Rudolph Archibald Reiss; Nemačka, 8. jul 1875Kraljevina SHS, 8. avgust 1929) je bio švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor na Univerzitetu u Lozani. Istakao se kao kriminolog radom na istraživanju zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata
Izvor: Vikipedia

Na poziv srpske vlade Rajs je 1914. godine otišao u Srbiju da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom. Napisao je mnoge knjige i radove povodom toga, a često je slao izveštaje koji su objavljivani u uglednom časopisu neutralne Švajcerske, Gazet (Gazette). Time je kao ugledni profesor i kriminolog izveštavao svet i kvario propagandnu sliku Nemaca i Austrougara o Srbima kao divljačkom narodu.
Bio je član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu. Zavoleo je srpskog vojnika-seljaka i srpski narod i do kraja života ostao u Srbiji.
Sa srpskom vojskom prešao je Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom umarširao u oslobođeni Beograd, novembra 1918. godine. Posle rata modernizovao je tehničku policiju pri Ministarstvu unutrašnjih poslova nove države. Tadašnja kriminalistička tehnika po mišljenju američkih istraživača koji su putovali po Evropi ciljno proučavajući ovaj vid policije, bila je na veoma visokom nivou. Međutim, Arčibald Rajs, razočaran nekim negativnim pojavama u društvenom i u političkom životu povukao se pred kraj života iz svih javnih funkcija. Živeo je skromno u svojoj vili „Dobro polje“ (Topčider) u Beogradu.
Dr Arčibald Rajs je 1926. godine postao počasni građanin grada Krupnja. Te godine je takođe jugoslovenski ministar i general Dušan Trifunović Rajsa proglasio počasnim kapetanom I klase pešadije Vojske Kraljevine SHS.[1]
U septembru 1928. godine Rajs je nameravao da ode iz Kraljevine SHS. U intervjuu za Politiku izjavio je:
Ali, svako strpljenje ima svojih granica. I moje je iscrpljeno do najdaljih granica. Moj rad se toliko ometa i bagateliše, da mi se dovoljno stavlja na znanje kako vam više nisam potreban". Rajs dalje objašnjava kako je sa prijateljima iz mnogih beogradskih društava godinu dana radio na organizaciji proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta: "Međutim, gospodin dr. Marinković, ne obaveštavajući o tome odbor, negirao je ceo taj posao. Određen je jedan novi odbor koji će da pripremi proslavu. A proslava je zakazana za osmi oktobar. Zašto? Kakav je to znameniti dan osmi oktobar u istoriji vašega naroda.[2]
Umro je 8. avgusta 1929. godine u 4.30 sati, u Beogradu.[3] Sahranjen je na topčiderskom groblju, dok je po njegovoj želji njegovo srce odneseno u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.



Nekada se zapitamo, kako je ovaj čovek, mogao da razume Srbe toliko, kako ni mi sami sebe ne razumemo? I pored svega toga, šta ga je privlačilo da živi među nama i radi, i da nas ustvari voli i smatra svojima?

Rajs je ostavio veliki utisak na nas Srbe, a i dan danas ga se sećamo, verujemo mu  i poruke koje on donosi u ovoj knjižici, "Čujte Srbi" akutelne su i danas, i mogu se odnositi i na današnje društvo i političko stanje u zemlji. Da li je to on bio vidovit? Nije, nego se mi nismo promenili.


Toliko godina kasnije, mi čitamo ovaj njegov rukopis koji nam je ostavio u amanet, da se zapitamo gde smo sada i zašto se nismo promenili?
Neverovatan način opažanja, prikazivanje svih pojava u našem društvu na realan način, iskren osvrt i dobronamernost, ne mogu a da se ne primete pri čitanju ove knjige. Na samo nešto više od 100 strana sve ono što nas karakteriše i prikaz čitave istorije jednog naroda, mislim da vas neće ostaviti ravnodušnim.





Ovu knižicu svako treba da ima, jer mislim da će je čitati i buduće generacije, i prenositi sa kolena na koleno. Postoji više izdanja ove knjige, ja imam izdanje Logos Art - a, cena je 200din i možete je nabaviti ako se javite na njihovu FB stranicu klik ovde.



Da li ste čitali ovu knjigu i kakvi su vaši utisci?

Hvala na pažnji.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...